top of page
Sök
  • atbinmotamedi

Vanliga Frågor och Svar om Fillers

Uppdaterat: 26 mars

I det här inlägget går vi igenom de vanligaste frågorna som uppstår om fillerbehandling.


  • Vad är fillers?

Fillers som används på Dr AM Klinik i Linköping är baserad på hyaluronsyra, en sockermolekyl som förekommer naturligt i kroppen, och som binder vätska och ger volym. Det injiceras i huden för att te.x. fylla ut rynkor, öka volym och konturera/forma om områden. Behandlingen kan återskapa förlorade volym i ansiktet, och resultatet ses direkt efter behandling.


  • Vad är skillnaden på fillers och rynkbehandling?

Användningsområdena skiljer sig och kompletterar ofta varandra, då dessa produkter verkar på olika sätt. Rynkbehandling med muskelavslappnande medel får muskler att slappna av, och lämpar sig därför bäst på rynkor som orsakas av överaktiva muskler, vanligen: Pannan, arga rynkan och skratttrynkor. När musklerna slappnar av, blir ovanliggande hud slät och rynkfri. Filler kan liknas vid en gelé som injiceras under huden, och kan fylla ut veck, ge volym eller kontur i delar av ansiktet. Sammanfattningsvis används rynkbehandling på muskler i ansiktet och filler skapar volymer.


  • Vilka områden behandlas vanligen med fillers?

Fillerbehandling har många användningsområden, och behandlingen individanpassas efter önskemål och behov. De vanligaste områdena att behandla är:

Under ögonen: Motverkar håligheter och mörka ringar.

Kinder: Återställer volym eller ger kontur och lyft.

Haka: Förlänger ansiktet, balanserar profil.

Käklinje: Kan maskera dubbelhaka, definiera käklinje.

Tinningar: Feminiserar ansiktet, ger piggare utseende och kan lyfta ögonbrynet.

Näsa: Ka lyfta nästipp, raka ut näsrygg.

Hudförbättrande: Ökad fukt, spänst och lyster i huden.

Nasolabialveck, runt munnen: Minska sura mungipor, ge lyft.

Läppar: Föryngrar, ger volym och fukt.


  • Blir man beroende av behandlingen/försämras rynkor om jag ej fortsätter behandla?

När fillerbehandling brutits ned återgår du till din ursprungliga volym och de rynkor som fanns innan. Behandlingen förändrar inte ditt ursprungliga utseende när du slutar, och är inte beroendeframkallande. En del produkter har dessutom kollagenstimulerande effekt, vilket innebär att du kan ha mer spänst och kvalitet i huden även efter allt material gått ur kroppen jämfört med innan behandlingen.


  • Vilka fördelar och nackdelar finns med fillerbehandling?

Fördelarna är att behandlingen är enkel och betydligt mindre invasiv än t.ex. kirurgiska ansiktslyft. De produkter som används på Dr AM Klinik i Linköping är ej permanenta, de bryts naturligt ned i kroppen. Med kunskap om estitik och anatomi kan mycket fina och naturliga resultat uppnås. Vid ev komplikationer eller oönskade resultat kan man i de flesta fall snabbt bryta ned materialet med fillerborttagning.


Nackdelar är blåmärken och svullnader som tillfälligt kan uppstå efter behandling. Slutgiltigt resultat av behandling kan ta upp till 4 veckor. En del individer bryter ned materialet snabbare och kan uppleva mindre effekt av behandlingen, och ibland krävs flera behandlingar av ett område. På Dr AM Klinik görs alla behandlingar individanpassade för at behålla dina naturliga drag, för ett naturligt resultat som ej ser överbehandlat ut.


  • Hur länge varar resultatet?

Detta beror på vilket område som behandlats med vilket preparat, samt individfaktorer som hudstruktur, ålder, livsstil, genetik och ämnesomsättning. Det kan alltså variera stort mellan några månader upp till över 1 års hållbarhet. Efter nedbrytning återgår du till din ursprungliga volym, dvs behandlingen ger inga permanenta förändringar.


  • Fungerar behandlingen på mig/Kan alla använda fillers?

Majoriteten av de som behandlats av en erfaren behandlare med goda kunskaper är nöjda efter behandlingen. Gravida och ammande behandlas inte med filler. De flesta kan behandlas, individer med en del specifika sjukdomar avråds och innan varje behandling går vi igenom din sjukhistoria. Allergirisken är mycket låg.


  • Vilka bieffekter finns?

Generellt sett är risken för komplikationer och bieffekter låg med fillers. I de flesta fall är komplikationer temporära och övergår spontant. Många potentiella komplikationer kan behandlas med fillerborttagning.


Komplikationer som kan förekomma:

Blåmärken och svullnad efter injektion.

Ömhet och värk i området.

Ojämnheter i behandlade områden.

Allergisk reaktion (sällsynt)

Kärlkomplikationer, nekroser (sällsynt)


  • Vilka fillermärken används på Dr AM Klinik?

På kliniken används enbart europeiskt producerade produkter av högsta kvalitet, med CE- och FDA-märkning godkända för användning i Europa och USA. Produktval vid just din behandling anpassas efter område och mål med behandlingen.


158 visningar0 kommentarer

Commentaires


bottom of page